Hoe is het voor een pleeggezin als er een pleegkind komt wonen?

Het pleeggezin vindt het net zo spannend als het pleegkind! Ze zijn nieuwsgierig naar jou en willen hun huis zo fijn mogelijk voor je maken. Ook proberen ze de nieuwe regels aan je te leren. Moeilijk is dat sommige dingen voor hun normaal kunnen voelen, maar voor jou misschien heel raar zijn!

Ook het pleeggezin moet wennen aan de nieuwe situatie en zich aanpassen aan een nieuw kind in huis. Ze kennen je nog niet, dus weten ook niet wat jij leuk vindt om te doen, wat je lievelingseten is en wat jij thuis allemaal geleerd hebt. Dit willen ze natuurlijk graag weten.

Het pleeggezin heeft soms ook andere kinderen of pleegkinderen in huis wonen. Die kinderen vertelden ons dat ze het altijd leuk vinden als er een pleegkind in het gezin bij komt. Ze verwachten dat er extra gezelligheid komt en soms hopen de kinderen dat je een broertje of zusje, of vriendje zal worden. Maar ook hebben de andere kinderen soms twijfels, omdat ze jou nog niet kennen. Ze weten dus niet wat ze kunnen verwachten en wie jij bent.

Voor de kinderen die al in het pleeggezin wonen is het wennen wanneer er een nieuw kind in huis komt. Zo kan het zijn dat de kinderen van pleegouders minder aandacht krijgen van hun ouders en de regels kunnen strenger of minder streng worden. Ook kunnen de plekken aan tafel veranderen tijdens het avondeten of moeten ze andere klusjes doen. De kinderen van je pleegouders snappen dit gelukkig vaak wel. Een kind van een pleegouder zegt:

‘Als we nasi eten, dan doen we weleens kroepoek gebruiken als lepel en als er een pleegkind komt, dan mag dat niet meer, omdat dat dan het slechte voorbeeld zou zijn. ’

joomla template 1.6
© 2014 Ontwerppartners