Hoe is het voor kinderen om in een pleeggezin te wonen?

Kinderen vinden het heel spannend om in een ander gezin te moeten wonen. Het is erg wennen. De leefsituatie verandert en normale zaken zoals de regels, het eten, geluiden in huis en bedtijden kunnen ineens anders zijn. Daarnaast zijn de omgeving en de gezinsleden ook nieuw voor het kind. Dit kan verwarrend zijn omdat ze al verwachtingen en gewoontes hebben opgebouwd binnen jullie gezin die niet (geheel) overeenkomen met die van het pleeggezin. Ze zullen in het nieuwe gezin dan ook nieuwe dingen leren en sommige gewoontes (deels) afleren.  Kinderen zijn vaak nieuwsgierig naar andere kinderen in het pleeggezin en eventuele huisdieren.

Sommige pleegkinderen zijn blij dat ze in een pleeggezin terecht komen, omdat dit beter voor ze is. Er zijn pleegkinderen die het pleeggezin vinden meevallen en ze hebben veel plezier met de andere (pleeg) kinderen uit het pleeggezin. Sommige kinderen vinden het niet zo leuk om een in (ander) pleeggezin te gaan wonen. Zij hadden het erg naar hun zin ergens anders en nu moeten ze veranderen van school en ouders, vriendjes en vriendinnetjes achterlaten. Ze moeten vaak wennen aan het nieuwe gezin, school, de regels van het pleeggezin en de buurt. Zo zegt een meisje van 11:

‘Nou dan moest ik weer heel erg wennen en ik moest van school weg. Na zes jaar op dezelfde school moest ik daar weg! Dat vond ik heel erg.’

Pleegkinderen missen vaak hun familie en hebben nog veel onduidelijkheden. Ze snappen niet waarom hun dit is overkomen en begrijpen het niet waarom ze moeten verhuizen naar een ander gezin. Ze kunnen in de war zijn en verdrietig zijn, maar ze kunnen zich ook alleen, verlaten of in de war voelen. Ze missen het vertrouwde en weten niet meer wat er van hun verwacht wordt en waar ze bij horen. Toch hebben pleegkinderen een hele positieve instelling. Ze realiseren zich dat ze er maar beter het beste van kunnen maken.

joomla template 1.6
© 2014 Ontwerppartners