Wat kan er veranderen voor kinderen van pleegouders na de plaatsing van een pleegkind?

Na de komst van een pleegkind zijn veranderingen in jullie gezin onvermijdelijk. Kleine veranderingen zijn bijvoorbeeld een andere plek aan tafel of veranderende klusjes in het gezin. De kinderen vertellen dat zij daar soms best van in de war zijn: een nieuw kind, andere regels en het delen van speelgoed en ruimte. Ook zijn zij soms onzeker over hoe je met het pleegkind om moeten gaan. Zij vragen zich vooral af wat normaal is en waar je op moet letten. Het moeilijke gedrag van het pleegkind of de plotselinge veranderingen van gedrag, roept ook negatieve emoties op. Enkele kinderen zijn bang dat alle aandacht naar het ‘moeilijke’ pleegkind zal gaan. Maar ook pleegkinderen die té lief zijn worden irritant gevonden: het betekent dat ze het kind niet zien zoals het echt is.

In het begin zijn de eigen kinderen vaak tolerant en bereidwillig tegenover de veranderingen en willen ze helpen om het nieuwe pleegkind te laten wennen. Ze verbergen hun negatieve gevoelens en proberen lief te zijn tegen het pleegkind.

De kinderen van pleegouders vertellen dat de tolerantie en bereidwilligheid voor het pleegkind na een tijdje minder wordt. Hij of zij gaat grenzen stellen, zoals niet meer ongevraagd mijn kamer binnenkomen; niet aan mijn spullen zitten en niet meespelen als mijn vrienden er zijn. Hierdoor kunnen sommige dingen ook zwaarder wegen dan in het begin van de plaatsing. Maar ondanks alles verwoorden sommige eigen kinderen ook heel treffend dat hun moeilijkheden erbij horen en normaal zijn.

‘Het blijft toch altijd niet je eigen broertje of zusje. Er blijven altijd wel dingen die moeilijk zijn. Dat wil niet zeggen dat je het niet leuk vindt dat er een pleegkind is.’

joomla template 1.6
© 2014 Ontwerppartners